• Ai intalnit persoane care mereu par ”atinse” de noroc si de succes?
  • Cunosti oameni care cu un minim efort, obtin rezultate extraordinare?

Mintea omului din societatea moderna, de obicei, vede doar ”fatada” lucrurilor si persoanelor. Si de fiecare data cand reuseste sa ”sparga” barierele, ajunge sa ramana surprins de cat de multe descopera ”dincolo” de ele.

Ce este NLP?

Daca ar fi sa alcatuiesc un rezumat in legatura cu ce reprezinta NLP in opinia mai multor ”guru” in dezvoltare personala, as spune in felul urmator:

Progamarea neuro-lingvistica, in prescurtare NLP, este un manual de instructiuni cu privire la relatii si stari emotionale. Pentru ca asa cum exista tutoriale pentru absolut orice, de cateva decenii incoace, exista si pentru creier.

Sau, cu alte cuvinte, as putea descrie NLP ca:

  • Neurostiinta care analizeaza modelele comportamentale umane, caile de comunicare personale si interpersonale, procesele cognitive;
  • Metodica care studiaza in ce mod indivizii de succes au capacitatea sa obtina constant, rezultate excelente intr-un anume context;
  • Un sistem de life coaching, privit ca un mod de comunicare, de dezvoltare personala si psihoterapie dezvoltat de R. Bandler si J. Grinder.

Potrivit fondatorilor Richard Bandler si John Grinder, la originea conceptului se afla conexiunea existenta intre:

  • Schemele de comportament (programare);
  • Procesele mentale (Neuro);
  • Limbajul verbal si non-verbal (lingvistic).

La ce iti poate servi NLP?

Programarea neuro-lingvistica este folosita sa accelereze procesul de invatare. In societatea noastra, tot mai competitiva si grabita sa produca schimbari, reprezinta o calitate necesara.

Lucrurile pe care le faci (comportamentul) sunt rezultatul invatarii sau le-ai descoperit experimentand in mod subiectiv si personal.

Singur ti-ai format idei si convingeri. Singur ti-ai creat o serie de valori cu privire la viata ta, la lucrurile si la persoanele din jurul tau.

Insa mediul in care te-ai nascut, ai crescut si ai evoluat, a influentat intregul proces si ti-a conditionat dezvoltarea personala.

Din toata aceasta experienta, ai ajuns sa-ti formulezi propriile idei despre lume, ai dat nastere unor reactii si raspunsuri comportamentale. Si vrand sa comunici si celorlalti ce se intampla in ”universul” tau interior, te folosesti de limbajul verbal si non-verbal.

Prin NLP, devii constient de strategiile aplicate in viata de zi cu zi. Poti interveni schimband modul de actionare atunci cand acesta te impiedica sa-ti atingi obiectivele propuse.

Programarea neuro-lingvistica iti poate schimba viata intr-o clipa, fara sa tii cont de limite, doar prin intermediul propriei tale vointe si aplicand tehnicile corecte.