• Ti-e cunoscut conceptul de programare neuro-lingvistica?
  • Dar notiunea de NLPt sau de psihoterapie neuro-lingvistica?

Modelul psihoterapeutic NLPt porneste de la aceleasi baze ca programarea neuro-lingvistica. Utilizat in scop terapeutic, devine o excelenta metoda care permite efectuarea unor schimbari favorabile de comportament si de personalitate.

Ce se intelege prin NLPt?

La baza acestei tehnici terapeutice, se afla programarea neuro-lingvistica, ce studiaza cum se poate modifica (programare) modul in care individul isi exprima propriile experiente la nivel neurologic (neuro), astfel incat sa poata comunica in maniera eficace (lingvistic).

Pusa in serviciul psihoterapeutului, tehnica permite modelarea comportamentului uman si ”retusarea” felului deviant in care persoanele actioneaza si reactioneaza in certe imprejurari, dar care necorectate, ar putea avea efecte nefaste.

Analizata indeaproape, NLPt poate fi descrisa ca o forma specializata de programare neuro-linvistica, fundamentata pe ideea ca omul, ca fiinta rationala si sociala, isi construieste singur realitatea in care-si desfasoara activitatile.

Cum actioneaza NLPt?

Teoria ideata de cei doi fondatori, porneste de la convingerea ca de la un individ la altul, realitatea este perceputa altfel. Totul este conditionat de propriile experiente la care se raporteaza si care, intr-un fel sau altul, interactioneaza cu mediul inconjurator.

Psihoterapeutul NLP lucreaza in baza faptului ca fiecare persoana isi construieste modele unice, ”inspirate” din aceeasi realitate. Practic, se poate vorbi despre un fel de ”harti” singulare, care infatiseaza realitatea individului, nu universul obiectiv.

Nimeni nu s-a aflat in posesia adevaratei ”harti”, pentru ca fiecare individ, de-a lungul vietii, experimenteaza lucruri diferite. Cum nu exista doi oameni cu situatii de viata identice (nici macar similare in totalitate), este greu de crezut ca ar putea avea aceleasi reactii.

Care sunt domeniile de aplicare?

Psihoterapia ce are ca ”sursa” programarea neuro-lingvistica, imi permite sa explorez posibilitatile oamenilor sa gandeasca in maniera utila si constructiva, precum si modelele lor comportamentale.

Rolul meu este ca in functie de astfel de variabile, sa identific cele mai bune strategii, in masura sa te poarte spre succes. In particular, este vorba despre acele proceduri capabile sa aduca schimbari majore in viata ta, imbunatatind-o.

Privita ca tehnica de training si de dezvoltare personala NLPt isi gaseste aplicare intr-o sfera destul de ampla de domenii, de la sport si educatie, pana la sanatate, coaching sau activitati de consiliere psihologica.

Daca ai ajuns pana aici, inclin sa cred ca interesul tau pentru psihoterapia neuro-lingvistica depaseste curiozitatea. Te astept cu intrebari ”live”, desigur, dupa o programare!