Coaching-ul poate fi numit o arta, iar ca orice arta, aceasta are multe feluri de a fi exprimata. Astfel, coaching-ul se poate face in mai multe moduri. Va prezentam principalele stiluri de coaching pe scurt.

1.Coaching-ul democratic
Acest stil de coaching invita clientul sa participe in proces, antrenorul incurajeaza clientul sa adopte o atitudine de self-coach. Coach-ul ghideaza procesul, dar ii da sansa clientului sa sugereze cum ar reactiona in anumite situati. Deciziile finale sunt luate de client. Acest stil de coaching incurajeaza:

introspectia.
un sentiment de responsabilitate.
un sentiment de auto-control.
un sentiment de libertate.
bune abilitati care pot fi aplicate la viata de zi cu zi si in luarea deciziilor.
Stilul se foloseste in general in ghidajul spre cariera, in obiective ce tin de aspecte financiare, dar si in life coaching prin dezvoltarea de noi abilitati.

2.Stilul holist
Dupa cum sugereaza si numele, stilul holist de coaching priveste spre client ca un intreg. Acest stil este deseori folosit pentru coaching-ul echipelor. Acest stil considera ca tot ce tine de om este interconectat, cand schimbam un aspect al vietii va exista un ecou si in restul aspectelor. Acest stil incurajeaza:

  • O mai buna intelegere a modului in care actiunile noastre afecteaza lumea
  • Un mai mare simt al scopului
  • Un corp mai sanatos
  • O dispozitie generala mai calma
  • O mai mare satisfactie pentru lucrurile mici

Aceasta abordare este deosebit de benefica atunci cand ne referim la echilibrului munca/viata. Acest lucru se datoreaza faptului, ca acest stil priveste la toate elementele vietii clientului, ajutandu-l sa gaseasca modalitati de a mentine echilibrul. Un coach holist se va uita la o multitudine de factori care afecteaza stilul de viata: relatii, nivel de stres, satisfactie la locul de munca etc. pentru a vedea modul in care acestea ar putea afecta sanatatea si buna-starea sau performanta.

3. Coaching-ul 3D
Modelul de coaching 3D se bazeaza pe ideea ca coaches ar trebui sa se concentreze pe 3 dimensiuni principale. Acestea sunt:

  • Debugging
  • Directie
  • Dezvoltare

„Debugging” este o tehnica folosita de life coache pentru a se asigura ca nu exista nimic care sta in calea dezvoltarii viitoare. De ex: lipsa de incredere in propria persoana. In aceasta etapa coach-ul cauta orice problema care poate sta in cale progresului.

„Directia” este procesul de stabilire de comun acord a anumitor obiective.

„Dezvoltarea” este procesul de invatare, intreprins de coach si client pentru a ajunge la rezultate planificate in procesul de directie.

Pe langa aceste 3 modele intalnim si: Coaching-ul vizionar, Coaching-ul centrat pe solutii, Stilul Autocrat, Coaching-ul Zen si Mindfulness. Probabil ca, cea mai eficienta solutie o gasim prin imbinarea acestor stiluri, deseori este bine sa folosim un anumit stil care sa fie in concordanta cu clientul. Un coach profesionist va sti ce stil si combinatie de stiluri trebuie sa aplice pentru a avea rezultate rapide si eficiente.